Proč jíst zeleninu:
– významný zdroj minerálních látek (oproti ovoci výrazně) a vitamínů (beta-karoten, vitamíny A, E, C a selen)
– antioxidanty podporující imunitní systém, které brání naše buňky před volnými radikály a před stárnutím a poškozením (pouze v syrové zelenině)
– enzymy, třísloviny a fytoncidy
– zdroj vlákniny, povzbuzuje peristaltiku střev
– je dietetická, na tuky je velmi chudá
– výrazně nízkoenergetická
– obsahuje prospěšná barviva- fotochemikálie (účinky při prevenci nádorových onemocnění a chronických degenerativních chorob)
– obsahuje organickou vodu, v průměru 90 – 98 %
– nízký obsah sodných solí a vysoký obsah draselných solí,
– nízký obsah tuků organických kyselin podporujících vylučování moči (diuretický účinek)
– prevence zácpy a s ní spojených hemeroidů
– snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
– pomáhá odvádět toxické látky z těla
– důležitá pro udržení přirozené hladiny cholesterolu
– v přírodní formě vše nejlépe strávíte, velice důležité látky jako fotochemikálie, důležité pro náš organismus, v žádných pilulkách nenajdete
Roční období:
– v zimě jezte naši sezónní a přirozeně uskladněnou zeleninu spíše vařenou a kysanou
– v létě jezte krátce tepelně upravenou a syrovou zeleninu
Mrkev
– zaměřte se na šťávy zevně i vnitřně
– úžasná proti vráskám (šťávu naneste jako masku, možno smíchat s trochou medu a jogurtu či smetany)
– perfektní podpora pigmentace a opalování
– výborně hojí rány, spáleniny a jiné kožní neduhy
– obsahuje beta-karoten (předstupeň vitaminu A), vitaminy B, C, E, D, K, vlákninu, lehce stravitelný cukr, selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód
– semena obsahují silice a kvalitní olej – luxusní kosmetický preparát
– zvyšuje odolnost organismu proti infekcím, virózám a chřipkám
– pomáhá v léčbě proti neplodnosti
– zlepšuje zrak, léčí šeroslepost (charakteristická nedostatkem vitaminu A)
– vhodná potravina při jaterní dietě
– léčba při ischemické chorobě srdeční a následků infarktu myokardu
– výživa těhotných žen a kojících matek, kdy podporuje tvorbu mléka
– při chudokrevnosti i celkovém oslabení organismu
– močopudná a projímavá, usnadňuje peristaltiku střev, harmonizuje střevní mikroflóru (po léčbě antibiotiky nebo střevní infekci)
– podpůrná léčba kašle, bolesti v krku a nachlazení
– léčí nespavost a stavy vyčerpání
Okurka
– specialista nejen na krásnou pleť
– obsahuje organické kyseliny, cukry, menší množství chlorofylu, železo, hořčík, draslík, křemík, fluor, vitamíny skupiny B, C, vysoký obsah vody a kyseliny křemičité
– vysoký obsah vody 98 %
– podpora správné funkce střev
– podporuje činnost ledvin
– působí pozitivně na krevní oběh
– je nízkoenergetická, dietetická
– obsah vitamínů a stopových prvků
– vynikající čisticí prostředek krve, jater, žlučníku a také prostaty, léčí potíže s ledvinovým a močovým pískem, kamínky a revmatismem (kombinujte se šťávami z mrkve, červené řepy a citronu)
– vysokým obsahem draslíku pozitivně působí při vysokém i nízkém krevním tlaku
– poskytuje pomoc při zubních potížích a onemocněních dásní, i při zánětech
– obsahuje také enzym erepsin, který prospívá trávení a zužitkování bílkovin
– na pleť je úžasná okurková maska, pokožku osvěží a napne, léčí otoky očí (nastrouhanou i se semínky smícháme s jogurtem či smetanou, popř. přidáme mleté lněné semínko)
– šťáva léčí úpal
– odvar z nati použijeme ke koupelím končetin při dně či revmatických potížích
Cuketa
– vhodná do salátů i na pleť, neloupejte ji
– slupka je jemná, poživatelná s největším obsahem živin, bohatá na karoteny a hořčík
– cuketa obsahuje řadu vitamínů, cenných minerálních látek a větší množství draslíku
– bohatá na vlákninu, vodu
– dietetická, nízkoenergetická, podporuje trávení a peristaltiku střev díky obsahu slizů hojících stěny, pomáhá při hubnutí
– ovlivňuje vylučování vody z těla
– pomáhá tělo zbavovat kyselin
– posiluje imunitu hlavně díky působení na střeva (to, co jíte, a čistota vašich střev jsou alfou i omegou vašeho zdraví)
– jako pleťovou masku ji použijte jako okurku a strouhejte i se slupkou
Celer
– syrová celerová šťáva posiluje žaludek
– působí regeneračně na složení krve
– působí proti horečce
– má močopudné a detoxikační účinky
– obsahuje hodně sodíku, eliminuje konzumaci cukrů a škrobů
– dietetický, léčba nadváhy
– léčí artritidu, dnu, revmatismus, vředy, záněty jater, ledvin, močového měchýře
– léčí alergické projevy a vyrážky a další onemocnění (vždy souvisí s překyselením organismu)
– léčí deprese a nervový systém
– v lidovém léčitelství je ceněn jako afrodisiakum
– pozor na vysoký obsah soli ale tolik celeru nikdy nesníte, aby vám to uškodilo
Petržel
– okysličuje organismus
– pro podporu funkce nadledvinek a štítné žlázy
– pomáhá udržovat zdravé cévy a vlásečnice
– doporučuje se při očních chorobách, zejména při poškození zrakového nervu
– podporuje činnost močového a pohlavního ústrojí
– pomáhá při ledvinových kamenech a v močovém měchýři při přítomnosti bílkoviny v moči, také při zánětech a ledvinových chorobách
Červená řepa
– skvělý zdroj křemíku nazývaného také „minerál krásy“
– důležitá pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí
– podporuje elasticitu a zdraví cévních stěn
– podporuje pružnost a mladý vzhled pokožky
– posiluje vlasy a nehty
– obsah křemíku celkově podporuje regeneraci celého organismu
– je zpomalovačem stárnutí
– vysoký obsah kyseliny listové
– šťáva z červené řepy se doporučuje jako prevence a součást léčby rakovinného bujení
– úžasná pro rekonvalescenci i po léčbě rakoviny
Rajčata
– obsahují vitamín C, železo a karoten
– obsah ochranných protirakovinotvorných látek
– nejdůležitější lykopen řadíme do skupiny karotenoidů a je nejsilnějším a nejúčinnějším antioxidantem
– především lykopen odvádí z buněk tzv. volné radikály (způsobují stárnutí buněk)
– snižuje riziko kardiovaskulárních chorob
– účinně bojuje proti všem formám rakoviny
– tomatová šťáva snižuje u osob s diabetem 2. typu tvorbu krevních sraženin (nejlépe čerstvá, opusťte konzervy)
Kysané zelí
– už 3 porce měsíčně dokáží snížit riziko nádoru v močovém měchýři téměř o 40 %
– denní potřebu pokryje 200 g kysaného zelí
– obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, důsledkem činnosti bakterií mléčného kvašení
– obsahuje vitamíny skupiny B, jsou dobré pro činnost nervové soustavy
– působí i proti depresím
– snižuje krevní tlak, cukr a cholesterol
– bioflavonoidy, které obsahuje, působí jako antioxidanty, posilují srdeční cévy a imunitní systém a snižují riziko alergií
Pavla Růžičková |
www.MakeUp4U.cz |
E-shop s italskou kosmetikou |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |