S horkým létem přichází i zvýšený zájem o chlazené výrobky, především zmrzliny a nanuky. Pokud máte rozsáhlejší rodinu, mohou být náklady na nákup chladivých pochoutek poměrně vysoké. Proč si tedy nevyrobit oblíbenou letní sladkost doma? Ušetříte na nákladech a příchutě si můžete vybrat sami. Navíc budete vědět, co vaše zmrzlina obsahuje a vyrobíte si porce ve velikosti podle své potřeby.
Chcete-li se vyhnout vyššímu množství kalorií, nedělejte si zmrzlinu, ale jen ovocnou dřeň. Stačí vám tyčový mixér, ovoce podle sezóny a cukr nebo jiná forma sladidla – třeba nekalorická stévie. Ovoce dokonale rozmixujete s cukrem a trochou vody podle chuti a směs nalijete do formiček. Jinou variantou je přidání nízkotučného jogurtu. Máte-li vlastní zdroj ovoce, získáte zmrzlinu skoro zadarmo, stačí jen trocha práce.
Podobně můžete připravit smetanovou zmrzlinu z jakéhokoli druhu ovoce. Opět použijete tyčový mixér, ovoce rozmixujete s trochou mléka a sladidly, pak přidáte šlehačku a domixujete. Nalijete do formiček a zamrazíte. Výslednou chuť ovlivníte množstvím použitého ovoce, lze vytvořit i různé směsi zajímavých chutí. Smetana nebo šlehačka výsledný produkt zjemní. Tento druh domácí zmrzliny milují i děti.
Se smetanou můžete připravit i vanilkovou zmrzlinu, ovoce v receptu nahradíte vanilkou nebo dalšími příchutěmi. Zajímavou variantou je i zmrzlina připravená s pudingovým práškem. Základní ovocnou směs s vodou lehce převaříte a přidáte puding odpovídající chuti, rozmíchaný ve studené vodě. Uvaříte jako puding, celkový výsledek by měl být o něco řidší. Opět umístíte do formiček a zamrazíte. Stejně lze vyrobit i nanuky – stačí použít nanukové formičky.