Léto je v plném proudu a lidé vyrazili na koupaliště, zahrádky restaurací, kaváren, zkrátka všude je pohyb. Majitelé rychlých občerstvení a jiných gastronomických středisek mají radost, ale jsou i lidé, kteří tak jako já, mají raději domácí pohodu a čas tráví se svou rodinou nebo kamarády.
Vždy jsou to nezapomenutelné chvíle. Alespoň do doby, než příjemnou konverzaci přeruší nesnesitelný kručivý zvuk, protože je čas oběda, ale nikomu se v tomto počasí nechce stát v kuchyni a mordovat se s hostinou. Nezoufejte naši milý čtenáři. Odhalím vám své eso v rukávu na velmi jednoduchý letní oběd, se kterým vždy zaboduji a vy určitě také.
Úspěšný oběd se skládá z předkrmu, hlavního chodu a samozřejmě sladké tečky.
Rajčatový salát s červenou cibulí:
Suroviny:
Postup:
Ze všeho nejdříve si rajčátka omyjeme, osušíme a rozkrájíme na půl, aby bubáček zůstal neporušený. Bubáčků se následně zbavíme jemným odkrojením. Nakrájená rajčátka vložíme do mísy a ihned je osolíme, aby nám pustila šťávu. Následně si na jemno nakrájíme cibuli, kterou také přidáme do mísy. Promícháme, opepříme, osolíme a ochutnáme. V případě, že je salát slanější, se ničeho nelekejte. Je totiž čas na přidání bílého jogurtu a následného promíchání.
Jako pečivo k tomuto salátu volím francouzskou bagetu nakrájenou na šikmé plátky. Bagetu můžete podávat studenou nebo opečenou na trošce olivového oleje nebo másla. Máslo dodá bagetě krásnou příjemnou vůni a s kombinací se salátem bude ve vašich ústech působit jako rozbuška.
Závěr:
V salátu se objevuje příjemná nakyslá chuť po jogurtu, která zmírňuje palčivost cibule a pepře. Konzistence je vodnatější a díky tomu se všechny chutě vsají do bagety.
Těstovinový salát se zeleninou a kuřecím masem:
Suroviny:
Postup:
Jako první si uvaříme těstoviny. Tím způsobem, že do hrnce dáme studenou vodu a dáme na sporák. Sůl a olej do vody přidáme až poté, co se nám voda vaří. Voda má být slanější. Těstoviny sůl do sebe natáhnou a při proplachování je zbavíme přebytečné slanosti. Následně vložíme těstoviny a promícháme. Za občasného promíchání těstoviny vaříme do té doby, než jsou al dente (tedy na skus). Po uvaření těstoviny slijeme, propláchneme studenou vodou a vložíme do velké mísy.
Takto uvařené těstoviny jsou vždy delikátní a dobře ochucené.
Dále se budeme věnovat kuřecím prsům. Prsa podélně rozkrojíme od vyšší strany po nízkou. Vznikne nám takzvaný motýlek. Dále si nakrájíme cca 1 cm proužky a nakonec si proužky rozkrájíme na stejné nudličky. Nudličky orestujeme na rozehřáté pánvi s máslem a troškou oleje (olej zabrání máslu, aby se připálilo a tím zhořklo). Po zatáhnutí osolíme a opepříme. Hotové nudličky přelijeme přes cedník a přidáme do mísy k těstovinám.
Poslední přípravy se budou týkat zeleniny. Papriky omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na stejné větší kostky. Cuketu po obou stranách trochu odřízneme, rozřízneme napůl a nakrájíme cca na 2-3 mm půlměsíce. Okurku také po obou stranách odřízneme, oloupeme, rozkrojíme napůl a pomocí lžíce se zbavíme semínek. Nakonec půlky okurky ještě rozkrojíme a nakrájíme na menší kostičky.
Papriku a cuketu orestujeme na suché pánvi. Jako první papriku, dokud nám nezačne pouštět svou šťávu. V tento moment na pánev přidáme cuketu a 3 minuty restujeme na největším plameni či stupni vašeho sporáku.
Kdybychom zeleninu restovali společně, nastal by problém ve stupni zpracování. Tímto způsobem zabráníme, abychom z cukety měli kaši a papriku pouze z půlky orestovanou.
Takto upravenou zeleninu přidáme společně s okurkou do mísy. Zakápneme olivovým olejem, dochutíme solí, pepřem a pořádně promícháme.
Závěr:
Rozmanitý salát plný chutí, vůní a vitamínů. V případě, že někomu tato verze přijde moc „suchá“, může zvolit místo olivového oleje majonézu.
Ovocný pohár s karamelem:
Suroviny:
Jakákoliv směs čerstvého ovoce, pro inspiraci napíši svou nejoblíbenější.
Postup:
Jahodám odkrojíme stopky a rozkrojíme je na čtvrtiny. Borůvky společně s jahodami omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Banán oloupeme, odkrojíme konce a nakrájíme na kolečka.
Do poháru je nejlepší naskládat ovoce tak, že do spodku dáme banán, na něj jahody a nakonec borůvky.
Karamel uděláme následujícím způsobem. Do suchého čistého kastrolku nasypeme cukr a necháme ho za stálého míchání na středním plameni rozpustit (doporučuji míchat metličkou). Během chvilky cukr začne karamelizovat a hnědnout. Nyní musíte být ostražití. Jakmile bude karamel světle hnědý přilijte za stálého míchání trochu mléka. V tento moment vás bude ohrožovat množství páry a karamel ztuhne. Vy stále míchejte a v případě, že karamel bude stále tuhý, přilijte mléko. Až dosáhnete přiměřené hustoty (nejlépe, jako když děláte těsto na palačinky). Přilijte Amareto (dle chuti), nechte odpařit alkohol a můžete dokončit váš ovocný pohár.
Závěr:
Není nic lepšího než tento jednoduchý lehký ovocný pohár. Každý zná chuť i tvar pohárů se šlehačkou a zmrzlinou, ale tomuto se opravdu nic nevyrovná.