• Chladivý letní oběd

    Léto je v plném proudu a lidé vyrazili na koupaliště, zahrádky restaurací, kaváren, zkrátka všude je pohyb. Majitelé rychlých občerstvení a jiných gastronomických středisek mají radost, ale jsou i lidé, kteří tak jako já, mají raději domácí pohodu a čas tráví se svou rodinou nebo kamarády.

    Vždy jsou to nezapomenutelné chvíle. Alespoň do doby, než příjemnou konverzaci přeruší nesnesitelný kručivý zvuk, protože je čas oběda, ale nikomu se v tomto počasí nechce stát v kuchyni a mordovat se s hostinou. Nezoufejte naši milý čtenáři. Odhalím vám své eso v rukávu na velmi jednoduchý letní oběd, se kterým vždy zaboduji a vy určitě také.

    Úspěšný oběd se skládá z předkrmu, hlavního chodu a samozřejmě sladké tečky.

    rajčatový salát

    Ilustrační foto

    Rajčatový salát s červenou cibulí:

    Suroviny:

    • Cherry rajčátka
    • Červená cibule
    • Bílý jogurt
    • Sůl
    • Pepř

    Postup:

    Ze všeho nejdříve si rajčátka omyjeme, osušíme a rozkrájíme na půl, aby bubáček zůstal neporušený. Bubáčků se následně zbavíme jemným odkrojením. Nakrájená rajčátka vložíme do mísy a ihned je osolíme, aby nám pustila šťávu. Následně si na jemno nakrájíme cibuli, kterou také přidáme do mísy. Promícháme, opepříme, osolíme a ochutnáme. V případě, že je salát slanější, se ničeho nelekejte. Je totiž čas na přidání bílého jogurtu a následného promíchání.

    Jako pečivo k tomuto salátu volím francouzskou bagetu nakrájenou na šikmé plátky. Bagetu můžete podávat studenou nebo opečenou na trošce olivového oleje nebo másla. Máslo dodá bagetě krásnou příjemnou vůni a s kombinací se salátem bude ve vašich ústech působit jako rozbuška.

    Závěr:

    V salátu se objevuje příjemná nakyslá chuť po jogurtu, která zmírňuje palčivost cibule a pepře. Konzistence je vodnatější a díky tomu se všechny chutě vsají do bagety.

     

    salát

    Ilustrační foto

    Těstovinový salát se zeleninou a kuřecím masem:

    Suroviny:

    • Kuřecí prsa
    • Paprika (nejlépe žlutá a červená)
    • Cuketa
    • Okurka
    • Sůl
    • Pepř
    • Fusilli ( jakékoliv vaše oblíbené těstoviny)

    Postup:

    Jako první si uvaříme těstoviny. Tím způsobem, že do hrnce dáme studenou vodu a dáme na sporák. Sůl a olej do vody přidáme až poté, co se nám voda vaří. Voda má být slanější. Těstoviny sůl do sebe natáhnou a při proplachování je zbavíme přebytečné slanosti. Následně vložíme těstoviny a promícháme. Za občasného promíchání těstoviny vaříme do té doby, než jsou al dente (tedy na skus). Po uvaření těstoviny slijeme, propláchneme studenou vodou a vložíme do velké mísy.

    Takto uvařené těstoviny jsou vždy delikátní a dobře ochucené.

    Dále se budeme věnovat kuřecím prsům. Prsa podélně rozkrojíme od vyšší strany po nízkou. Vznikne nám takzvaný motýlek. Dále si nakrájíme cca 1 cm proužky a nakonec si proužky rozkrájíme na stejné nudličky. Nudličky orestujeme na rozehřáté pánvi s máslem a troškou oleje (olej zabrání máslu, aby se připálilo a tím zhořklo). Po zatáhnutí osolíme a opepříme. Hotové nudličky přelijeme přes cedník a přidáme do mísy k těstovinám.

    Poslední přípravy se budou týkat zeleniny. Papriky omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na stejné větší kostky. Cuketu po obou stranách trochu odřízneme, rozřízneme napůl a nakrájíme cca na 2-3 mm půlměsíce. Okurku také po obou stranách odřízneme, oloupeme, rozkrojíme napůl a pomocí lžíce se zbavíme semínek. Nakonec půlky okurky ještě rozkrojíme a nakrájíme na menší kostičky.

    Papriku a cuketu orestujeme na suché pánvi. Jako první papriku, dokud nám nezačne pouštět svou šťávu. V tento moment na pánev přidáme cuketu a 3 minuty restujeme na největším plameni či stupni vašeho sporáku.

    Kdybychom zeleninu restovali společně, nastal by problém ve stupni zpracování. Tímto způsobem zabráníme, abychom z cukety měli kaši a papriku pouze z půlky orestovanou.

    Takto upravenou zeleninu přidáme společně s okurkou do mísy. Zakápneme olivovým olejem, dochutíme solí, pepřem a pořádně promícháme.

    Závěr:

    Rozmanitý salát plný chutí, vůní a vitamínů. V případě, že někomu tato verze přijde moc „suchá“, může zvolit místo olivového oleje majonézu.

     

    lesní ovoce

    Ilustrační foto

    Ovocný pohár s karamelem:

    Suroviny:

    Jakákoliv směs čerstvého ovoce, pro inspiraci napíši svou nejoblíbenější.

    • Borůvky
    • Jahody
    • Banán
    • Cukr
    • Mléko
    • Amareto

    Postup:

    Jahodám odkrojíme stopky a rozkrojíme je na čtvrtiny. Borůvky společně s jahodami omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Banán oloupeme, odkrojíme konce a nakrájíme na kolečka.

    Do poháru je nejlepší naskládat ovoce tak, že do spodku dáme banán, na něj jahody a nakonec borůvky.

    Karamel uděláme následujícím způsobem. Do suchého čistého kastrolku nasypeme cukr a necháme ho za stálého míchání na středním plameni rozpustit (doporučuji míchat metličkou). Během chvilky cukr začne karamelizovat a hnědnout. Nyní musíte být ostražití. Jakmile bude karamel světle hnědý přilijte za stálého míchání trochu mléka. V tento moment vás bude ohrožovat množství páry a karamel ztuhne. Vy stále míchejte a v případě, že karamel bude stále tuhý, přilijte mléko. Až dosáhnete přiměřené hustoty (nejlépe, jako když děláte těsto na palačinky). Přilijte Amareto (dle chuti), nechte odpařit alkohol a můžete dokončit váš ovocný pohár.

    Závěr:

    Není nic lepšího než tento jednoduchý lehký ovocný pohár. Každý zná chuť i tvar pohárů se šlehačkou a zmrzlinou, ale tomuto se opravdu nic nevyrovná.


    Jak bude reklama vypadat?
    -
    Chceš zde reklamu napořád jen za 9 Kč?
    Zobrazit formulář pro nákup
    Štítky: , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

CZIN.eu TOPlist